fruit-IJSJES!

Aha! Eindelijk een écht zomergevoel én het weerbericht belooft meer van dat warme weer dus...
hét moment om de vriezer vol te proppen met lekkere zelfgemaakte ijsjes. Op de markt enkele kilo's rijp fruit gekocht en mixen maar!

De grote favoriet van het moment hier thuis is watermeloen met banaan, voor de 'volwassen' versie een blaadje basilicum erbij. Mmmm!!!

In principe kan je zowat elk fruit tot ijsje omtoveren, alles pureren of enkele stukjes erin duwen zoals schijfjes kiwi, aardbei of besjes en frambozen voor een extra mooi ijsje, brokjes chocolade voor een crunchy verrassing. Je kan ook laagjes maken als je voorzichtig verschillende smaken op elkaar giet. Geef het fruit minstens 4 uur de tijd om te bevriezen, liever langer voor een stevig resultaat.



Ondertussen hebben we ook een lichte verslaving voor leuke ijsvormpjes ontwikkeld, van rechte 'frisco's' tot raket-ijsjes  en schattige konijntjes, sommige mét drinkteutje om het gesmolten ijs vlotter uit te slurpen. En van die leuke siliconen 'callippo'-vormjes, ideaal voor fruitsap-ijsjes.
Vormpjes die niet aan elkaar vastzitten zijn het handigste, zowel om vakkundig elk plekje in de vriezer te benutten als om ze te serveren in geval je er niet 4 of 6 tegelijk wil uithalen.

Voor degenen die liever hun ijsje lepelen, raad ik aan om bananen, mango's en kaki's in stukjes in te vriezen (elke keer een banaan ermee dreigt te rijp te worden, hup, in stukjes de vriezer in! Nooit meer rotte bananen, zo hebben ijsjes nog eens een ecologisch nut, ehm). Laat ze 10-15 minuutjes ontdooien vooraleer ze te mixen en je krijgt zacht schepijs waar je (bevroren) bosbesjes of frambozen kan doorroeren. Indien je wat langer wacht of het aanlengt met een beetje amandel-/rijstmelk drink je heerlijke milkshake-achtige drankjes.



Enkele ideetjes:
  • banaan is een goede basis voor zowat alle ijsjes, zowel qua smaak als qua structuur bij de meer waterrijke vruchten. Kokosmelk doet het ook goed, maar niet iedereen houdt ervan...
  • 1/4de van een eerder kleine ronde watermeloen en 1 banaan (ongeveer evenveel), eventueel 2-3 blaadjes basilicum erbij. Stukjes chocolade of bosbesjes lijken op de pitjes van een watermeloen!
  •  mango / nectarine / (wilde) perzik
  •  1 banaan + handvol framboosjes of bosvruchten + 125 ml (geiten)yoghurt
  •  1 banaan + 1 avocado + basilicum/munt
  •  helft van het vormpje vullen met gepureerde cavaillon-meloen (de oranje) en aanvullen met het watermeloen-banaan-mengsel




Geen opmerkingen:

Een reactie posten