spinazie-feta-zoete aardappeltaart met fris slaatje

Een gevatte naam vinden voor een gerecht, ik vind dat ni altijd evident... ge wilt toch ook direct weten wat erin zit? Soit... het verrassende aan deze groentetaart is dat de korst niet echt een korst is! hmm, ik zie u al fronsen... maar nee, inderdaad, geen knapperige graankorst maar een dikke laag van fijngesneden zoete aardappel. De truc zit erin de taart het juiste aantal minuten te laten afkoelen voordat je hem aansnijdt zodat die toch stevig genoeg is om per spiesje geserveerd te worden, zonder dat die te koud wordt uiteraard. (Al smaakt een koud stukje voor de lunch 's anderendaags prima! ) Een knapperig slaatje van gele biet en wortel erbij: perfect voor degenen die hun koolhydraat-inname willen beperken, gewoon keilekker voor iedereen!



300g spinazie
200g feta
2 middelgrote zoete aardappelen
olijfolie
peper
zout
gember




 
2 wortels
100g gele biet
handvol cranberries (of rozijntjes)
1-2 el sesamolie
1 tl ume-su (Japanse azijn op basis van gepekelde pruimen, indien je deze niet hebt, kan je frambozenazijn gebruiken)
evt. zout & peper naar smaak


Bereid eerst de spinazie: laat een knoflookteentje bruinen in wat olijfolie, voeg er fijngesneden ui en de gember aan toe (ik gebruikte 1tl gemberpoeder deze keer, enkele plakjes verse gember smaken evenzeer). Laat de spinazie slinken en kruid af met peper en zout. Giet het te veel aan vocht af, je kan dit gebruiken in soep.
Snij de zoete aardappels in heel fijne schijfjes (handiger met blender) en schik ze in een ovenschaal van ongeveer 5cm diep. Bedek ook de randen zodat je een 'korst' vormt. Besprenkel met olijfolie. Schep er de spinazie over uit en verdeel er de blokjes feta over.  Zet ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Rasp ondertussen de wortels en de gele biet. Meng de sesamolie en de ume-su in een slakom en roer er de geraspte groenten door. Werk af met gehalveerde cranberries.

Pijnboompitjes op de taart of geroosterde zonnepitjes door het slaatje verrijken de smaaksensatie nog net iets meer!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten