fastfood-broccoli


Na de feestdagen is het altijd even afkicken van de rijkere gerechten. Heel mijn systeem vraagt dan om zuivere, eenvoudige smaken en mijn gemoed om wat kortere bereidingstijden. Lekker en licht.
Broccoli is een van mijn lievelingsgroenten. Bomvol smaak, 't heeft weinig nodig om een smakelijk gerecht op tafel te zetten.


1 stronk broccoli (+-500g)
olijfolie
korianderpoeder
zout
peper
citroen
eventueel extra kruiden of specerijen naar keuze
final touch: een handjevol geroosterde amandelschilfers, gehakte gezouten pistachenootjes, gomasio (geroosterd sesamzaad met zout) of parmezaanse kaas

volkoren penne, spirelli  of een andere vorm waar de broccoli kan tussen blijven plakken


Ge kunt op 2 manieren te werk gaan. Of ge kookt de broccoli samen met de pasta of ge stoomt hem boven het kokende water van de pasta. Ik wissel graag af tussen deze 2 bereidingen, afhankelijk van de mood en welke pot proper is ;)

weinig afwas-recept:
Breng een kookpot gezouten water aan de kook. Snij de roosjes van de broccoli los en de stronk in schijfjes. De broccoli mag als eerste in de pot. Na enkele minuten kan de pasta erbij. Wanneer alles gaar is, afgieten, afkruiden, een scheutje olijfolie erover en serveren.

iets meer afwas:
Breng een kookpot gezouten water aan de kook. Snij de roosjes van de broccoli los en de stronk in schijfjes. De broccoli mag direct in het stoommandje. Wanneer het water kookt, de pasta in de kookpot gieten. De timing is hier minder risicovol, ze moeten niet niet noodzakelijk gelijk gaar zijn.
Wanneer de broccoli gemakkelijk doorprikt kan worden, haalt ge hem eruit. Hier kan het ook 2 kanten op: of ge mengt hem zo door de pasta (kruiden, olie en amandel erbij en klaar) of ge stopt hem in een handig potteke om te mixen (ik gebruik zo'n smalle hoge waar de staafmixer vlot in past, waarschijnlijk gaat een of ander blender-ding evengoed). Leg enkele roosjes apart om het bord op te smukken. Voeg hierbij peper & zout en het korianderpoeder (of experimenteer met gember, paprikapoeder...), enkele knepen citroensap en olijfolie (begin met een beetje, er kan wat meer bij om een meer smeuïge saus te krijgen, maar de smaak mag niet overheersen). Flink mixen tot er moussige massa ontstaat. Proeven en eventueel bijkruiden. Strooi wat geroosterde amandelschilfers erover en laat het u smaken :)


met rijstnoedels, verse maïs en pistachekes














Geen opmerkingen:

Een reactie posten