courgettentijd - 2x soep: + salie / + wortelpeterselie

Grote successen in de moestuin leiden onvermijdelijk naar een teveel van iets m.a.w. tijd voor soep! De courgettes zijn al een paar maand zeer enthousiast aan't groeien. Af en toe ontsnapt er eens eentje uit het zicht en wordt die wat te groot. Dit bevordert de smaak niet echt, maar blijft uitermate geschikt voor soep, gewoon in stukken, met schillen en pitjes erin. Nu is een soepke altijd lekker, maar vandaag vond ik ze, al zeg ik het zelf, toch wel heel geslaagd :)

2-3 courgettes
1 ajuin
1 teen look
1 groot (samengesteld) blad lavas (of (loof van) knolselder of stengel selder)
olijfolie
groentebouillon
6 salie-blaadjes
tak rozemarijn
paar takjes tijm
1 laurierblaadje
1 tl currypoeder
zout en peper
dik handvol platte peterselie

Laat een geplette teen look zijn smaak afgeven aan de olijfolie. Voeg er de ui bij en de fijngesneden lavas, deze mogen wat bruinen. Snij ondertussen de courgettes in halve maantjes van ongeveer een halve cm dik. Hups, in de pot samen met de tijm, rozemarijn, laurier en fijngesneden salie. Wanneer de courgettes een ietwat transparantere kleur krijgen, mag er zout, peper, groentebouillon (voldoende zodat alles net onderstaat) en currypoeder bij. Het teentje look mag er uit.
Na kwartiertje sudderen is de soep klaar. Nog even goed mixen en lekker warm serveren. Smakelijk!


Het tweede receptje is lichtgroen en lekker romig dankzij de wortelpeterselie. Een extra draai aan de pepermolen of een flinke theelepel gember zorgt voor een pittige toets.
Wanneer ik wortelpeterselie in de winkel zie liggen, moét ik die meenemen. Je komt hem immers niet zo vaak tegen terwijl het toch een heel lekkere groente van hier is. Qua uiterlijk wordt hij al eens verward met pastinaak, hij is meestal wat fijner maar vooral de smaak is anders: zoals de naam al doet vermoeden, smaakt hij meer naar peterselie. Hij doet het goed in stamp- en stoofpotjes en soep uiteraard, maar ook rauw, bijvoorbeeld geraspt en gemengd met wortel... mmm!  Zowel de wortel als het blad kan gebruikt worden, al wordt deze peterseliesoort vooral om de wortel gekweekt.

1 courgette (niet te groot)
1 wortelpeterselie, geschild
1 ajuin
1 blad lavas
olijfolie
tak rozemarijn
paar takjes tijm
zout en peper
1 tl gemberpoeder

Laat de gesneden ui samen met de lavas, tijm en rozemarijn glazig worden in de olijfolie. Voeg er de courgette en wortelpeterselie aan toe. Na 5 minuten zout, peper en gember erbij, dan pas water tot alles onder staat. Een kwartiertje pruttelen, stevig mixen en lekker smullen!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten