banaan-chocoladetaart voor een feestvarkentje


4 jaar al m'n prutske! Ongelooflijk hoe snel het gaat...

Vandaag een ode aan mijn jarige dochter, haar favoriete taart: banaan-chocoladetaart.

Het is een overheerlijk smeuïge taart geworden met een dikke laag ganache en schijfjes banaan. Doorgaans gebruik ik volkoren speltmeel, maar dan is ze iets droger, minder smeuïg, perfect voor cakejes bijvoorbeeld. De ganache is een chocoladelaag die je rijkelijk over de cake giet en laat opstijven in de frigo. Die kan je zo straf maken als je wil, maar ik raad heel donkere chocolade aan. Als bij wonder had ik geen 75% chocolade meer in huis (hmm?) en dus gebruikte ik de helft 92% Vivani, gezoet met kokosbloesemsuiker en 100% van Moulin des Moines (ja, dat bestaat dus echt, 100% cacaobonen, ontzettend straf, goed voor een deftige dosis gezichtsgymnastiek). Ter compensatie koos ik voor de meer fruitige zoetere smaak van ahornstroop in plaats van de gebruikelijke rijststroop. Voor een feestje mogen we al eens zot doen...  

En euh, we moeten eerlijk zijn: alle aanwezigen waren zeer blij met haar keuze :)


in the heat of the moment vergeet ik dan de afgewerkte taart te fotograferen...

200g halfvolle tarwebloem
200ml geitenyoghurt
2 bananen, geprakt
150g rijststroop
120g boter
60g kokosbloesemsuiker
40g cacao
2 tl vanillepoeder (4g)
1tl baksoda (4g)
mespunt zout

ganache:
50g donkere chocolade
30g ongezouten boter
1 tl vanillepoeder
2el ahornstroop
80ml crème fraîche

een extra banaan ter decoratie & kaarsjes natuurlijk :)

Hoe ga je te werk?
Begin met alles zorgvuldig klaar te zetten en verwarm de oven voor op 175°C. Haal de boter uit de koelkast zodat die al zachter wordt. Ik zet die heel even in de oven terwijl die opwarmt.
Doe alle droge ingrediënten voor de cake in een mengkom. Mix in een andere kom alle natte ingrediënten en meng deze zachtjes met een spatel door het bloemmengsel. 30-35 minuten in de oven. Controleer na een halfuurtje met je neus en een prikker of de cake klaar is. Er mag nog een klein beetje deeg onderaan de prikker blijven plakken.

De chocolade en de boter worden samen au bain-marie of op het allerzachtste vuurtje in een kookpot met dikke bodem verwarmd worden. Blijf er bij en roer regelmatig, dit mag zeker niet aanbranden! Haal het pannetje van het vuur. Voeg er de stroop en het vanillepoeder bij. Laat afkoelen op kamertemperatuur. Dan pas mag je er de crème fraîche doorroeren tot je een egale massa bekomt.
Overgiet de cake met de chocolade ganache. Versier met schijfjes banaan, zo blijven ze stevig plakken. Even afkoelen voor je de taart minstens een uurtje in de frigo laat opstijven. Da's niet gemakkelijk, maar wel de moeite ;)


tip: de cakejes-versie van deze taart zijn heel snel en gemakkelijk te maken. Neem de helft van de ingrediënten voor 12 stuks. Druk er een schijfje banaan op/in voor je ze in de oven zet. Note to myself: foto trekken voor ge proeft!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten