prei-polenta in de oven

Polenta danst alweer een tijdje rond in m'n gedachten. De laatste keer dat ik het at, was het wat te droog en zelfs wat flets, genoeg kruiden is de boodschap. Het combineert goed met boter en (Parmezaanse) kaas, maar wordt ook vaak samen met een sausje geserveerd. Warm maar ook koud lekker, afgekoeld wordt die stevig en kan je er vormen uit snijden. Maak gerust wat teveel om er 's anderendaags een lekker slaatje mee te maken. Polenta was lang in het noorden van Italië het basisvoedsel, voor de pasta haar intrede deed. Het bereiden ervan was een heus ritueel waarbij de kok drie kwartier lang in een koperen ketel stond te roeren. De perfectionist in mij wil opgetogen beginnen aan de traditionele bereidingswijze, die volgens goede proevers écht veel lekkerder is, maar daar ben je makkelijk een uur zoet mee, dus dat komt er niet zo gauw van. Het idee om drie kwartier te staan roeren trekt mij eerlijk gezegd dan ook weer niet zo erg aan. Blijkt dat ik per ongeluk toch instant-polenta heb gekocht dus hiphoi, we gaan aan de slag! Frisse verse prei, honger en een Italiaans kookboek, dé ingrediënten voor een smakelijke ovenschotel!

1 persoonsportie

2 prei, in de lengte in 4 en in 'ringen' gesneden
olijfolie
peper
zout
scheutje balsamico-azijn
50g polenta (ik had instant-polenta in huis, lekker gemakkelijk en snel)
200 ml water
3 fijngesneden (zon)gedroogde tomaten
6 versneden kappertjes op zout, afgespoeld
gedroogde oregano

Verwarm de oven voor op 200°.
Bereid de polenta volgens de aanwijzing op de verpakking. Instant-polenta duurt maar enkele minuten, roer er de tomaat, de kappertjes en oregano door voor hij begint te stollen.
Begin met het groene gedeelte van de prei in wat olijfolie te stoven. Voeg er na enkele minuten de fijn gesneden prei aan toe met een scheutje balsamico, een snuifje zout en enkele draaien met de pepermolen en laat een kwartiertje zachtjes sudderen. 
Giet wat olijfolie in een ovenschaal om de bodem te bedekken. Schep de helft van de polenta erin, de prei erop en eindigen met de rest van de polenta. Besprenkel met een scheutje olijfolie of enkele schilfers boter. Schuif de schotel nog 20 minuten in de oven. Smakelijk!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten