rode kool met een Marokkaans tintje

Ik eet heel graag rode kool op de klassieke manier, gekookt met appeltjes en kaneel. Maar zo’n grote kool is altijd teveel, zelfs om in een keer klaar te maken en eens aangesneden laat je ze best niet te lang meer liggen (3 dagen in de koelkast, in folie).  Twee keer op een week hetzelfde maken/eten, is ook niks voor mij zodus ging ik op zoek en heb gevonden: een toch wat onverwachte combinatie van ingrediënten waarvan de geuren alleen al me water in de mond doen krijgen.


een halve rode kool, fijn gesneden
1 (rode) ajuin
2 zoete appels
1 peer
1 kaneelstokje
6 kruidnagels
300g couscous
1 tl groentebouillonpoeder
140g feta
1el pijnboompitten, geroosterd
2 takjes verse tijm


Je kan een restje gekookte rode kool met appel gebruiken, de diepvriesvoorraad aanspreken of gewoon van nul beginnen.

De gesnipperde ui stoven in olijfolie, rode kool erbij. Zout toevoegen, kaneelstokje in het midden en kruidnagels (in een thee-eitje) onderdompelen in de kool met een bodempje water. Even opwarmen en de stukjes appel erbovenop leggen. Na 10 minuten omroeren en ook de peer erdoor mengen. Ongeveer drie kwartier laten sudderen tot de kool zacht is.

Couscous in een grote kom overgieten met gezouten kokend water en de bouillon. Afdekken en na 5 minuten loswoelen met een vork.

Meng de kool door de couscous, garneer met de kaas, tijm en pijnboompitten.

Lekker met een slaatje van een handvol fijn gesneden rauwe rode kool en 2 geraspte wortels (ongeveer gelijke hoeveelheden), gemarineerd in 1el oranjebloesemwater en 1el umesu (of frambozenazijn of citroensap)


Smakelijk!



(couscous naar een recept van leukerecepten.nl)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten